Bloemen op vaas zetten: 9 tips om zo lang mogelijk van je boeket te genieten
Je hebt net een prachtig veilingvers boeket ontvangen: tijd om je bloemen op vaas te zetten. Omdat al onze bloemen rechtstreeks van de bloemenveiling komen, zijn ze kakelvers. We garanderen dan ook dat ieder boeket minstens zeven dagen lang perfect mooi blijft staan.
Maar natuurlijk wil je het liefst zo lang mogelijk van je bloemen genieten. Door extra aandacht te besteden aan de verzorging van je bloemen, is het mogelijk om ze wel twee weken of langer mooi te houden. Hier zijn 9 tips voor een perfecte verzorging van je boeket.
Tip 1: Kies de perfecte vaas
Voordat je jouw boeket op vaas kunt zetten, heb je natuurlijk eerst een vaas nodig. Kies hiervoor niet de eerste de beste vaas, maar een keramische of glazen vaas die qua vorm en formaat perfect past bij de bloemen.
Als jouw bloemen verstuurd zijn via Amsterdam Flowers, dan gaat het om een flink boeket dat je lekker de ruimte moet geven. Een vaas in de vorm van een zandloper, zoal een druppelvaas of een kelkvaas, is dan meestal perfect, omdat die het boeket zowel ondersteuning als ruimte geven.
Qua diameter is het belangrijk dat de vaas de steeltjes niet afknelt, maar wel voldoende ondersteuning biedt. Qua hoogte adviseren wij altijd om een vaas te nemen van ongeveer 30% tot 50% van de hoogte van het boeket.
Tip 2: Maak de vaas schoon
De grootste vijanden van snijbloemen zijn schimmels en bacteriën. Daarom is het heel belangrijk om de vaas vrij te houden van deze kleine wezentjes. Het goed schoonmaken van de vaas voordat je er het boeket in zet – of beter nog: direct nadat je het oude boeket eruit hebt gehaald – is dus essentieel om lang van je bloemen te kunnen genieten. Precies om deze reden raden wij ook gladde keramische of glazen vazen aan: die houd je net wat makkelijker schoon dan plastic of broze stenen vazen. Een paar schoonmaaktips:
- Een borsteltje in combinatie met allesreiniger en lauwwarm water werkt meestal meer dan prima.
- Spoel de vaas eerst even uit om het ergste vuil te verwijderen.
- Spoel ook na het wassen de vaas uit om zeepresten te verwijderen.
- Is je vaas erg vuil? Dan kan je azijn gebruiken om hardnekkige vlekken en vuil te verwijderen.
- Het gebruik van chloor en chemische middelen raden we af.
Tip 3: Haal het boeket uit de verpakking
Voor velen nogal wiedes, maar het gaat toch nog regelmatig niet helemaal goed: haal de bloemen in zijn geheel uit de verpakking. De verpakking – hoe mooi die er ook uit ziet – is echt alleen maar om het boeket te vervoeren en te bezorgen. Verwijder dus al het verpakkingsmateriaal en vergeet ook het elastiekje niet. Zo houd je alleen puur natuur over en verklein je de kans op infecties.
Tip 4: Verwijder laaghangende bladeren
Ook bladeren en bladresten die in het water hangen zijn funest voor de kwaliteit van je vaaswater. Vaak zitten er namelijk nog restjes gewasbescherming, bemesting of micro-organismen (zoals bijvoorbeeld bacteriën en schimmels) op de bladeren. Wanneer je die na het op vaas zetten van de bloemen in het water laat hangen, gaan ze vermenigvuldigen en krijg je binnen de kortste keren infecties die de bloemen aantasten. Ons advies is dus om ervoor te zorgen dat niets van het boeket onder water zit, behalve de steeltjes.
Tip 5: Doe kraanwater in de vaas
Wacht nadat je het boeket uit de verpakking hebt gehaald, nog even met het afsnijden van de steeltjes. Vul eerst je vaas voor ongeveer de helft met water. Hiervoor hoef je geen spablauw of gedemineraliseerd water te gebruiken: gewoon kraanwater is prima. Dit water hoeft – in tegenstelling tot wat je online veel tegenkomt – niet lauw te zijn. De temperatuur van water uit de kraan is met 10 - 15 ºC perfect voor praktisch alle bloemsoorten en ook de snijbloemvoeding lost er prima in op.
Is het boeket lang onderweg geweest en zijn de stelen lange tijd droog geweest? Dan kan het zijn dat er lucht in de stelen is gekomen, wat de vaten verstopt. In dit geval helpt ijskoud water. Het koude water zorgt ervoor dat de luchtbellen oplossen, zodat de wateropname beter wordt het boeket langer goed blijft.
Tip 6: Voeg snijbloemvoeding toe
Heb je jouw boeket van Amsterdam Flowers ontvangen? Dan ontvang je daarbij ook altijd een zakje snijbloemvoeding. Uiteraard kan je ook je eigen snijbloemvoeding gebruiken, mits deze van goede kwaliteit is. Het toevoegen van de snijbloemenvoeding is simpel: open het zakje en voeg de inhoud toe aan het water. De voeding lost dan vanzelf op.
Tip 7: Snijd de steeltjes schuin af met een scherp mes
Nu je vaas helemaal klaar is en je de bloemen los voor je op tafel hebt, is het moment aangebroken om de steeltjes af te snijden. Waarom dit nodig is? Simpel: net als bij mensen die een wondje hebben, ontstaat er op de plek waar de steel door de kweker is afgesneden een soort korstje. Op die manier beschermt de bloem zichzelf tegen bacteriën, schimmels en uitdroging. Superslim eigenlijk, maar het nadeel is wel dat de bloem op die manier water niet meer goed kan opnemen. Door dan een stukje van de steeltjes af te snijden, verwijder je dit korstje en maak je de vaten weer vrij.
Wij raden aan om ongeveer twee centimeter van de steel te verwijderen. Gebruik hiervoor een scherp mes en snijd schuin, in een hoek van ongeveer 45 graden. Dit snijdt het makkelijkste en op die manier ontstaat er een mooi glad oppervlak waaraan zich geen bacteriën en schimmels kunnen hechten.
Nadat je een steeltje hebt afgesneden, zet je hem direct in het water. Wanneer je dit namelijk niet direct doet, zal de bloem weer een korstje vormen en kan hij het water niet goed opnemen. Op die manier kun je ook mooi bloem voor bloem het boeket schikken in je eigen vaas, wat zorgt voor het mooiste resultaat.
Tip 8: Zet de vaas met bloemen op de juiste plek
Vaas vol? Dan is het tijd om hem een mooi plekje te geven. Om ervoor te zorgen dat de bloemen zo lang mogelijk mooi blijven, zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Kortgezegd is de beste plek voor snijbloemen een koele plaats uit de volle zon en uit de tocht, en niet in de buurt van fruit. Midden op tafel of op een dressoir is dus in de meeste gevallen perfect.
Een te hoge temperatuur en temperatuurschommelingen wil je vermijden, omdat dit ervoor zorgt dat je bloemen te snel uitdrogen. Hetzelfde geldt voor tocht door bijvoorbeeld open ramen, airco’s en ventilatoren: dit leidt tot een te snelle verdamping van het water in de bloembladeren en moet daarom vermeden worden.
En kijk dus ook uit met fruitmanden en dergelijke, want het ethyleengas dat fruit uitstoot, heeft invloed op het verouderingsproces van planten, en dus ook van je verse snijbloemen. Boeketten die je bij fruit zet, zullen daardoor sneller verouderen en eerder hun bladeren en knoppen laten vallen.
Tip 9: Verzorg je boeket en geniet er zo lang mogelijk van
Wanneer je alle bovenstaande tips opvolgt, staan je bloemen perfect op vaas en heb je er eigenlijk geen omkijken meer naar voor minstens één tot twee weken: alleen af en toe wat extra water geven is genoeg.
Maar wil je nu echt het onderste uit de vaas halen? Ververs het water en de snijbloemvoeding dan om de twee tot vier dagen, afhankelijk van hoe vuil het water is. Verwijder bladeren en ander vuil ook door de vaas even uit te spoelen of zelfs opnieuw schoon te maken. Ook kan het helpen om tussendoor de steeltjes weer af te snijden, zodat de vaten perfect water kunnen blijven opnemen. Op die manier verzorg je jouw bloemen optimaal en geniet je maximaal van je boeket!